czwartek, 20 października 2016

SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ

 Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich.
Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia. 
Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam... 

 

 

Składniki

  200 g mąki pszennej
  1/2 szkl cukru plus 1/2 szkl. cukru
3 jajka
200 g masła
  200 g kwaśnej śmietany 12 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kg jabłek (obranych)
otarta skórka z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła
100 g migdałów w płatkach

szczypta soli

1. Włączyć piekarnik na 190 st. Wyłożyć blachę do pieczenia.
Obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.
2. Wlać do miski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem.
3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do  masy. Wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min.
5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru i patelkę zdejmujemy z ognia. 
6. Wyjąć ciasto z piekarnika rozprowadzić masę migdałową i wstawić do piekarnika na kolejne 20 min. zmniejszając temp. do 180 st.




1 komentarz: