czwartek, 20 października 2016

GULASZ Z PIERSI Z KURCZAKA i CZERWONĄ SOCZEWICĄ


Na tą nie pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które  rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej.
 

1 szklanka czerwonej soczewicy
 ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody
 500 g piersi z kurczaka
 1 czerwona papryka 
1 cukinia
 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
 1 cebula
 3 ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz  
Wykonanie:
Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym najlepiej. Dodać curry, ostrą i slodką paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Do garnka dodać puszkę pomidorów bez skórki i koncentrat pomidorowy. Gotować na średnim ogniu, aż gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około 40minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz