czwartek, 27 października 2016

Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach


Kolejne ciacho z jabłkami w końcu mamy ich teraz wysyp i ich wszechobecność w każdym sklepie czy straganie. Grzech ich nie wykorzystywać właśnie o tej porze roku. Dziś wersja bardziej kaloryczna, bo z karmerem i śmietaną ale to połączenie jest tak pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam... 

Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm):
  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego
  • 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 250 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek po usunieciu gniazda
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa
  • ok. 100 g  deserowej 

Wykonanie:
1.
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  
Odstawiamy do zimnego miejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia.
2.
W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę.
3.
Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.
Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

4.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy mascarpone - miskujemy- i po łyżce resztę masy krówkowej  delikatnie mieszamy na najniższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.
 5.Wyjmujemy schłodzoną masę jabłkową. Połowe wyjmujemy na herbatniki.
6.
Połowę ilości masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 
Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową,

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.




7 komentarzy: