Bardzo lubię ciasta kruche czy to na słodko czy na słono .
Gdy mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i
zdrowo. Zapraszam…
Stopień trudności- proste choć na pewno nie szybkie danie.
Skala smaku 10/10- najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche.
Stopień trudności- proste choć na pewno nie szybkie danie.
Skala smaku 10/10- najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche.
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli)
- 300 gram filetu z piersi kurczaka
- łyżka oleju
- 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle)
- 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12%
- 4 jajka
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego plus 1 łyżka ketchupu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano bazylia
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw do smaku solą i
pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju lub oliwy oliwek. Następnie Cebulę pokrój w plastry i usmaż dodaj pozostałe pokrojone warzywa .
Ciasto:
Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Mąkę
i masło przełóż do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię
aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dno formy do
wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na
grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj
widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania
złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie.
Przygotuj nadzienie.
Masa śmietanowo-jajeczna:
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja,
sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego
sera i wymieszaj.
Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko
koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym
startym serem i piecz jeszcze ok. 10‒15 min, do zarumienienia powierzchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz