Przyznam, że zawsze kupowałam szpinak mrożony, jeśli ktoś mi wspomniał, że używał do potrawy szpinaku w liściach myślałam tylko jedno pewnie jest to niesmaczne. Jak bardzo byłam w błędzie zdałam sobie sprawę gdy dostałam szpinak w liściach. Smak prawdziwego szpinaku jest nieoceniony smakowo jak i zdrowotno (Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed
miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C
oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas,
żelazo i kwas foliowy). Od tamtego momentu stałam się fanką tego warzywa. Dziś smaczna propozycja z kurczakiem. Zapraszam...
Stopień trudności- prosta. Trzeba pamiętać, że po wrzuceniu szpinaku należy zmniejszyć ogień i potrawę poddać duszeniu nie gotowaniu wtedy szpinak nie straci swoich wartości witaminowych.
Skala smaku- 10/10, w przepisie jest podana mąka bowiem zagęszcza ona powstały sos, ja jednak nie lubię dodawać dodatkowych kalorii i potrawkę zrobiłam bez niej przez to sos wyszedł troszkę rzadki jednak mi to wcale nie przeszkadzało.
· 1 podwójna pierś z kurczaka
· 1 szkl.
szpinaku w liściach
· 1cebla
· 1-1.5 łyżeczki
słodkiej papryki
· 0.5 łyżeczki
ostrej papryki
i łyżka przecieru pomidorowego lub pomidor obrany ze skórki lub pomidory z puszki
· 250 ml śmietany 12% lub 18%
· 2 łyżeczki mąki pszennej
· oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
· szczypta
kurkumy
- przyprawa do gyrosa lub kurczaka
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.h
Filet z kurczaka myjemy i
kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do
cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie
wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko
mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu
podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już
odpowiednio miękkie dodajemy szpinak (w tym czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz -
ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie
można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz