Przepis zaczerpnięty od babeczka.zuzka.pl
Stopień trudności- prosty, należy podpatrywać sytuacje w piekarniku po 10 min. pierniczki mogą nie dojść ja dostawiłam na kolejne 3 minuty.
Skala smaku- 10/10, mocno wyczuwalna przyprawa do piernika, na tą porcję nie dałam całej paczki zostawiłam z pół łyżeczki w opakowaniu i to był dobry pomysł.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g miodu tj.około 3/4 szkl.
- 140 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 - 15minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier:
- 100 g cukru pudru
- gorąca woda
Odkładamy do zastygnięcia.
Wyglądają apetycznie - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJADŁAM PYSZNE!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńFajny blog, będę zaglądać a te pierniki wyglądają super! Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń