Coś innego coś nowego … tym razem zaszalałam z mięsem
mielonym. Reasumując mojemu Ł. smakowało
ale nie zrobiło wrażenia za to ja wzięłam aż dwie dokładki i to mówi samo za
siebie ( lubię jak mi coś chrupie:)).
Stopień trudności- średnia- trzeba ciasno zawinąć i nie nakladać za dużo farszu po bokach,gdyż wyplywa
Skala smaku- 9/10
Stopień trudności- średnia- trzeba ciasno zawinąć i nie nakladać za dużo farszu po bokach,gdyż wyplywa
Skala smaku- 9/10
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego (z białego wina)
Mąkę przesiać, wlać 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz ocet winny. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę.
Farsz: - \200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyzki smietany 12%
- 200 g marchewki
- 1 łyżka cukru
- 40 g masła
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- po 1 łyżce majeranki i tymianku
- sól, pieprz
Wierzch:
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 jajko
- Cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz razem z mięsem mielonym.
Podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wbić
jajko, dodać bułę tartą i 3 łyżki śmietany. Wymieszać, doprawić solą,
pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
-
Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. 20 g masła rozgrzać na patelni, wsypać cukier, lekko zarumienić
na karmel, dodać marchewkę i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas
mieszając. Pod koniec wlać 2 łyżki wody, krótko zagotować, zdjąć z ognia.
Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać.
Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki.
Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej szpinak. Ciasto zwinąć ściśle w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Końce ciasta zawinąć pod spód. Strudel przenieść na blachę, ułożony szwem do dołu.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. - Smacznego!
-
Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. 20 g masła rozgrzać na patelni, wsypać cukier, lekko zarumienić
na karmel, dodać marchewkę i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas
mieszając. Pod koniec wlać 2 łyżki wody, krótko zagotować, zdjąć z ognia.
Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz