Jest to
propozycja dla tych, którzy taka jak i ja nie przepadają za tradycyjnymi
flaczkami wieprzowymi bądź wołowymi. Polecam bo zupa jest naprawdę smaczna dla
mnie idealna wg mnie też zdrowa a do
tego sycąca i rozgrzewająca. Ze świeżą bułeczką…Zapraszam
Stopień trudności: średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko
Skala smaku: 10/10
Stopień trudności: średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko
Skala smaku: 10/10
Flaczki z kurczaka
Składniki
3 duże udka
z kurczaka
1 pierś z
kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
3 ząbki
czosnku
kawałek pora
seler
1 łyżka
masła
2 łyżki mąki
3 ziarna
ziela angielskiego
2 łyżeczki przyprawy
do flaczków
3 łyżki
majeranku
1 łyżka
wegety
1 łyżeczka
papryki słodkiej lub ostrej
sól, pieprz
natka
pietruszki do posypania
W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół
umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte
na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang.
Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso wyjąc
obrobić z kości pokroić w paseczki wrzucić do garnka z warzywami i gotować
jeszcze ok 10-15 minut.Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz