Stopień trudności- proste, wiem, że niektórzy wahają się czy wlewać wino do potrawy czy lepiej ominąć otóż wlewamy zawsze kiedy jest to w przepisie, uwierzcie smak jest o niebo lepszy
Skala smaku- 10/10
Składniki:
10 schabów
1-2 lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej
z pomidorów suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w
cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
1 szklanka smietanki kremówki
słoik suszonych pomidorow w oliwie,
cieniutko pokrojonych
garść świeżej bazylii lub 1 łyżka
suszonej,
schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić
błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć
na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby
czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone
pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić około
30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można
podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować,
około 2-4 minut. Polać kotlety sosem i podawać.
genialny przepis !!! mój mąż kupiony, nareszcie coś mu mojego zasmakowało :) dziękuję ci Beatko :*
OdpowiedzUsuń