Stopień trudności- średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy,
Skala smaku- 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny
Składniki na spód:
- 500 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 200 g masła
Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek, masło roztopić. Masło
wymieszać z ciastkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (tylko
spód). wyłożyć masą
ciasteczkową, wyrównać.
Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:
- 1,5 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie- ja używam "kiełbasek"
- 1szklanka śmietany kremówki 36%
- ja do sernika daje zawsze cukier puder na 500g- 1 szkl. cukru pudru czyli tutaj 3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- 6jaj
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka
(całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej -
napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego;
sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Składniki na lemon curd:
- 90g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2jajka, lekko roztrzepane
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 4łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę
umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się
wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko
przestudzić.
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz