czwartek, 14 grudnia 2017

Pyszny kremowy Sernik z karmelem


Pyszny delikatny sernik, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo syty, mały kawałek dostarczy nam samych smakowitych przyjemności. Pierwszy raz wykładałam boki ciasteczkową masą i wyszło całkiem fajnie. Ku mojemu zdziwieniu boki przy krojeniu trzymały się idealnie. Od wyklejania boków można odstąpić i zrobić tylko spód. Masa karmelowa szybko mi się zgęstła - moja rada po odstawieniu z palnika dokładnie wymieszać i od razu polewać sernik. Orzeszki stanowią tutaj "wisienkę na torcie".
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, robię to w ten sposób: naczynie żaroodporne z wodą umieszczam na spodzie piekarnika, a nad nim wkładam blachę z sernikiem. 

Wykonanie:
Składniki na spód:

  • 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub maślanych
  • 80 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez ok 2 godz.
Składniki na masę serową:

  • 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 kropelki olejku waniliowego
  • 200 g białej czekolady, posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w śmietance kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze wymieszać) lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 80 minut, funkcja góra-dół. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Sos karmelowy:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
Ponadto:

  • solone orzeszki ziemne, do dekoracji

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).

Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.








2 komentarze: