środa, 6 grudnia 2017

Pierniczki puszyste i mięciutkie

Pierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam...
Skala smaku 10/10-
RADY
1. pierniczki rosną o połowę do góry, nie rozlewają się więc można na blaszcze układać obok siebie,
2. najlepiej kontrolować czas pieczenia. Pierwsza blacha zawsze dużej się piecze kolejne to już 7-8 min. i moment są upieczone.
3. Ja wykładam upieczone pierniczki z blachy i zaraz wkładam na ten sam papier do pieczenia kolejną porcję i do piekarnika. W tym czasie wykrawam kolejną porcję.

Składniki: wychodzi ok. 60 szt w zależności od grubości wykrawania i foremek.

  • 1 kg mąki pszennej najlepiej Typ 405-450
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao - ja używam z wiatraczkiem
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika- czubatych 
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu Nescafe Crema
  • 250 g masła śmietankowego lub pół na pół z palmą
  • 400 g miodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram sztucznego płynnego

Dzień przed pieczeniem
1. Miód rozpuścić - nie gotować, odstawić z pieca i dodać przyprawę do piernika z kawą rozpuszczalną i masło, poczekać aż się rozpuści pod pokrywką, a potem wystudzić.

2. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

3. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość.

4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać- ja mieszam w robocie kuchennym. Wlać mieszankę z  miodem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto zrobi się bardzo gęste, odkrawać nożem po kawałku ciasta, zagnieść na blacie podsypanej lekko mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 175ºC funkcja góra-dół przez 8 - 10 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 8 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekładać do puszki, naczynia układając pierniczek jeden na drugim. Zamknąć szczelnie.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Można od razu lub później partiami.
Lukier królewski
2 białka
350 gram przesianego cukru pudru
Zmiksować białko z cukrem pudrem do śnieżnej białej gęstej masy( ja robię na tzw. oko)
Lub zwykły tzn. cukier puder plus gorąca woda.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz