czwartek, 11 sierpnia 2016

Placek z wiśniami i borówkami na soku z wiśni.

Co robicie z nadmiarem wiśni ? ja często dryluje i zasypuje cukrem po czym kiedy puszczą sporo soku zakręcam w słoik. Dzięki czemu  mogę tworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam...
Przepis autorski.
Skala smaku 10/10
  • Uwagi:  Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie,
  •  Ciasto powinno być gęste nie lejące.
  •  Jeżeli używamy borówek mrożonych nie rozmnażamy ich wcześniej tylko odrazu posypujemy na ciasto.
Składniki:
  500g. wiśni już po usunięciu pestek lub można pomieszać ja tak zrobiłam i dodać 300 g. wiśni i 2    garście borówki amerykańskiej
  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  1 szkl. cukru pudru
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1 łyżeczka sody
  szczypta soli
Mokre składniki:
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
3/4 szkl. soku z wiśni ,
1 szkl. maślanki
plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni aby wchłonęły nadmiar soku
Kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
100 g. masła
 
Wiśnie zasypać  mąką ziemniaczaną. Wymieszać
Wymieszać składniki suche w miseczce. Zmiksować osobno składniki mokre i powoli wsypywać suche składniki. Przelać na blachę moja o wymiarach 26x37. Wyłożyć wiśnie i posypać borówkami. Wyłożyć kruszonkę.  Piec 175 st. 50 min. do suchego patyczka. Smacznego!







1 komentarz: