wtorek, 9 sierpnia 2016

Owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Wiele osób twierdzi, że dobre śniadanie to podstawa udanego dnia i muszę się z tym zgodzić. Nasycić się, zdrowym przy tym być i lekko się czuć to musi być owsianka. Dużo osób na jej widok mówi zdecydowanie Nie ale dobrze przyrządzona jest niezwykle smaczna. Spróbujcie sami. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - jeżeli ktoś nie do końca toleruje mleka lub chce zmniejszyć ilość kalorii proponuje 1/2szkl. mleka plus 1/2 szkl. wody. 
 

SKŁADNIKI
1 szklanka mleka
 5 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów owsianych
1 małe jabłko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
cynamon


PRZYGOTOWANIE
Mleko mieszamy w garnuszku z płatkami, otrębami. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 minut (pamiętamy o mieszaniu). W tym czasie na małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu podsmażamy  jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką, pozbawione gniazd nasiennych). Gdy kawałki trochę zmiękną, posypujemy cukrem i czekamy, aż się skameralizuje. Na koniec posypujemy odrobiną cynamonu. Owsiankę nakładamy na talerz i wykładamy gotowe jabłka. Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. super, uwielbiam połaczenie jabłka z cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji owsianka bardzo mi smakuje, zwłaszcza jesienią :)

    OdpowiedzUsuń