czwartek, 10 sierpnia 2017

Sernik na zimno malinowo-śmietankowy



W lecie pokochałam serniki na zimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam...



 

  • Na ciasto:
  • 140 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody
 Zagnieść wszystkie składniki, wylepić tortownicę 23-26cm. Wstawić do piekarnika 18 min. 180 st. Można zrobić spód z herbatników i masła co nie wymaga pieczenia lub wyłożyć same kakaowe herbatniki.
Masa serowa
  • 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wody
Mus malinowy
  • 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  •   250g śmietanki 36% (zimnej)
  • 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka
  • 6 łyżek cukru pudru
  •  2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wody
    Masa serowa
  • W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
    Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 100 ml. śmietanki i włożyć żelke z żelatyny, wyłączyć gaz i mieszać rozpuszczając żelatynę.
    W osobnym naczyniu umieścić resztę schłodzonej śmietanki kremówki. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Wlać letnią śmietankę z żelatyną i szybko wymieszać.
    Na zimny spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy. W tym czasie przygotować mus malinowy.
Mus malinowy
  • 500 g malin rozmrozić na małym ogniu , świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek.  Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 100 ml. śmietanki i włożyć żelke z żelatyny, wyłączyć gaz i mieszać rozpuszczając żelatynę.
  • Resztę Zimnej śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy po łyżce na zmianę z serkiem i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć delikatnie na  masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy mus zastygnie można zdjąć obręcz z sernika obkrawając ostrożnie ostrym nożem. Pokroić na porcje, udekorować malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz