W
lecie pokochałam serniki na zimno i choć robiłam już ich wiele to
właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi
zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka
chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam...
- Na ciasto:
- 140 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa
- 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka
- pół szklanki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wody
Mus malinowy
- 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 250g śmietanki 36% (zimnej)
- 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wodyMasa serowa
- W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 100 ml. śmietanki i włożyć żelke z żelatyny, wyłączyć gaz i mieszać rozpuszczając żelatynę.W osobnym naczyniu umieścić resztę schłodzonej śmietanki kremówki. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Wlać letnią śmietankę z żelatyną i szybko wymieszać.Na zimny spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy. W tym czasie przygotować mus malinowy.
Mus malinowy
- 500 g malin rozmrozić na małym ogniu , świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać 100 ml. śmietanki i włożyć żelke z żelatyny, wyłączyć gaz i mieszać rozpuszczając żelatynę.
-
Resztę Zimnej śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną
masę,
następnie dodać mus malinowy po łyżce na zmianę z serkiem i zmiksować do połączenia się
składników. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć delikatnie na
masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Gdy mus zastygnie można zdjąć obręcz z sernika obkrawając ostrożnie
ostrym nożem. Pokroić na porcje, udekorować malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz