czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka kawowa z ajerkoniakiem

Alkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy smak więc ciekawa połączenie z ciastem i upiekłam natychmiast. Smak zaskakujący, lekko wyczuwalny alkohol i kawa, wilgotny środek i słodki wierzch, Smakowicie. Zapraszam...



Składniki na 12 porcji:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. oleju
  • 250 ml ajerkoniaku o smaku kawowym
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
  • około 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru kawowego

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak.
4. Na koniec dodajemy mąki.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut.
7. Po wystudzeniu polewamy lukrem.
 

2 komentarze: