czwartek, 8 grudnia 2016

Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy

  •  Świąteczne smaki już od kilku tygodni towarzyszą mojej kuchni i chętnie się z Wami nimi dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów.
    Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam...
    Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.

     

    Składniki

    Piernik:
    Składniki:
    250 g. masła lub margaryny
    1 szkl. cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 jaj
    3 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka miodu
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżka kawy prawdziwej
    4 łyżki powideł
    1 przyprawa do piernika
    1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych
     Masa:
    0,5 l mleka
    6 łyżek grysiku
    3/4 szkl. cukru
     200 g, masła
    1 pomarańcza
    3 krople olejku pomarańczowego

    Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy na przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić.
  • Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki i wycisnąć sok z pół pomarańczy dodać olejek. Zmiksować krótko.
    3.
    Piernik przeciąć na pół- wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią piernika i posmarować pozostałą masę posypać orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz