wtorek, 8 listopada 2016

Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami


Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm.


Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła, zimnego
  • 1 szklanka  brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm,  wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód.  Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego ze złocenia. 
Creme patissiere waniliowy: 
  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 70 g cukru ( dobrze by było aby przynajmniej połowa była cukru waniliowego domowego)
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć.
W większym garnuszku zagotować 450 ml mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny budyń. Od momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika;  odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy), gdy odstawiamy na dłuższy czas przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu,
Nadzienie wiśniowe
  • 500 g wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 krople olejku migdałowego
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.
Wykonanie:
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce). 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz