wtorek, 17 maja 2016

Deser z serkiem ricotta i borówkami z posypką crumble

Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder.

Składniki na 2 porcje
3 łyżki serka ricotta
3 łyżki jogurtu naturalnego
125 g lub więcej borówki amerykańskiej
ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu
do posypania wiórki czekolady lub crumble
Wykon:
Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę.
Crumble:
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 garść orzechów laskowych
1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej
1 łyżeczka cukru brązowego
Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być w łusce-posiekać i dodać do płatków, na to posypać łyżeczkę cukru brązowego i smażyć na średnim ogniu często mieszając lub podrzucając. Gdy cukier się roztopi wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze na patelce. Wszystko powinno być chrupiące i mimo małej ilości cukru słodkie.  Pozostawić do ostygnięcia

Serek i jogurt wymieszać w miseczce. Galaretkę pokroić w kostkę .
Borówkę umyć, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku.
Nakładać do pojemników w kolejności np. galaretka- masa serowa- borówki -masa serowa- crumble






         alt="Viva Ricotta! edycja III">


2 komentarze:

  1. Uroczo wygląda z tą błękitną galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm cudowny deser, wszystko co najlepsze - borówki, ricotta i crumble <3
    I tym samym witam serdecznie i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)

    OdpowiedzUsuń