niedziela, 4 stycznia 2015

Chleb irlandzki bez drożdży

Zamiłowanie do wypieków swojego pieczywa trwa u mnie nie przerwanie. Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam...
Stopień trudności - prosty
Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej kromce na pewno się nie skończy...
Przepis pochodzi z "Moje wypieki"


Składniki na 1 duży bochenek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 500 ml maślanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od podu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.
 
 






1 komentarz:

  1. Chlebuś wygląda wyjątkowo kusząco, a wydaje się być taki prosty w przygotowaniu! Nie trzeba robić zakwasów (które później wybuchają), czekać całej nocy aż wyrośnie itd. Zapisuję przepis i będę próbować!

    Pozdrawiam ciepło!
    Magda

    OdpowiedzUsuń