Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jaja
100 g masła
4 łyżki miodu
200 g cukru pudru
+pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto
i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175
stopni przez 15 minut.
Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i
pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni.
Trzeci blat
wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej:
Składniki na glazurę orzechową:
szklanka lekko poszatkowanych orzechów
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18 %
¾ szklanki cukru
100 g masła
Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód,
śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy
i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy i wylewamy na 3 blat smarując
równomiernie.Pieczemy 15 min 175st.
Składniki na masę
serową:
1 kg sera białego
zmielonego
1,5 szklanki
cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
śmietankowego
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajo
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 czubata łyżka
budyniu waniliowego
Do dużego garnka
wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło.
Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki
ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do
zgęstnienia.
Wykonanie: blat miodowy + masa serowa / blat
miodowy z karmelem orzechowym+ masa serowa/ blat miodowy z dżemem + masa
serowa. Można posypać startą gorzką czekoladą. Przechowywać na
początku w zimnym miejscu. Na następny dzień można na 3 godziny postawić blachę
w temp. pokojowej dzięki czemu blaty zmiękną.
Mmm Ale pyszności, Chętnie dziś wypróbuje przepis *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam także do swojego sklepu z kreatywnymi kubkami :)
http://delicium.cupsell.pl