Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne
500 g. mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
200 g. pieczarek
3 całe jajka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej
odrobinę lub więcej soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej,
Do obtoczenia:
bułka tarta
Do smażenia:
olej rzepakowy
1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody.
2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min.
3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki.
4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju.
6, Podałam z kaszą jaglaną i marchewką.
Lubię klasyczne mielone, ale czasami ma się ochotę troszkę podkręcić ich smak. Myślę, że to ciekawy pomysł. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń