Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie.
Źródło "moje wypieki"
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
- około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Nie ma jak zapach cynamonu... Ciasteczka z pewnością były pyszne :)
OdpowiedzUsuń