Skala smaku 10/10 - danie można potraktować jako dodatek do mięsa zamiast np ziemniaków.
Składniki: na ok 2 porcje1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 brokuł
1 średnia cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka kurkumy
papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kilka kropel sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
Wykonanie:
1. Ok. 1/2 szkl. Kaszy jaglanej upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
2. Cukinię obierz ze skórki i obieraczką do warzyw obierz zieloną część tworząc wstążki. Środkową część cukinii czyli pestki wyrzucam.
3, Brokuła umyj i pokrój kwiaty w drobniutką kotkę. Rozgrzej suchą patelnię lub garnek, wrzuć brokuła podlej trochę wodą i gotuj pod przykryciem ok. 5 min - wodę musimy zredukować prawie do zera, dlatego jeśli woda znajduje się na patelni odlej ją. Dodaj cukinię i posól do smaku. Smaż 2 min podlewając 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec dodaj ugotowaną kasze jaglaną i przyprawy. Wymieszaj, zajadaj.
alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz