Skala smaku 10/10 super jest to, że nawet po 3 dniach są nadal puszyste i smaczne- nie robią się gumowate
Żródło "moje wypieki"
Składniki na pełny duży talerz:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego-ja robiłam z serka naturalnego typu president
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
- drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu) - robiłam bez cynamonu
Serek wymieszać z jajkami (można
roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do
pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej
do temperatury 175ºC- ja piekłam na "oko". Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na
rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by
ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz