Ciasto na które podaje przepis zaintrygowało mnie składnikami, sama nie wiedziałam czego do końca się spodziewać. Spody są fajne i tu mimo małej ilości składników co mnie trochę przeraziło wychodzi całkiem gruba warstwa. Myślę, że można je fajnie wykorzystywać do różnych mas. Ogólnie ciasto nie jest słodkie powiedziałabym, że bardziej wytrawne z lekko kwaskowatym posmakiem. Zapraszam...
Skala smaku 6/10 ja wolę jednak bardziej słodkawe ciasta ale wśród gości kosztujących znalazły się osoby zachwycone smakiem, jak kto lubi;)
blaszka 25x29
blaszka 25x29
Składniki
1 PUSZKA
MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO
2 JAJA 6 ŁYZEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻKA SODY PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘSCI.DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,A DO TRZECIEJ 2 ŁYZKI SUCHEGO MAKU. 3 DUZE SMIETANY 18 % /400 ML/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. |
UPIEC 3
PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15min.,180st.- ja piekłam każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY
PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU
POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ
WIÓRKAMI
KOKOSOWYMI
Składniki:
- 2 duże łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 130 g wiórków kokosowych
Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać
cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim ogniu. W
czasie smażenia mieszać całość drewnianą łyżką, tak aby posypka
równomiernie się zrumieniła. Ciasto posypać uprażonym kokosem lekko
wciskając go w krem.
.ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHLODNE MIEJSCE./NAJLEPSZE JEST NA
DRUGI DZIEŃ/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz