Skala smaku 10/10 ser ricotta jest bardzo fajny lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań.
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- ok. 1 łyżka cukru pudru
- 100 ml schłodzonej śmietanki 30 %
- kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione- ja upiekłam ciasteczka z przepisu na moim blogu "najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane"
- 300 g truskawek, malin lub innych ulubionych owoców
Sposób przygotowania
- Ciastka
pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i
wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę
owoców. Na samą
górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz