Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań.
Źródło gazeta "Tina"
Składniki na około 15 muffinek:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru lub więcej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl.
Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera
- 4-5 łyżek płatków migdałowych zmielonych
- łyżka roztopionego masła
- 3 łyżeczki cukru
W
jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre
składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się
składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (3/4 ). Posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w 190ºC. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz