Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości nic się nie kleiło wiec dałam dodatkowe 50g. i było ok
Składniki
50 g masła
lub margaryny- ja dałam 100g.
2 jajka
100 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szt.
Cukier waniliowy
masa
150 g cukru
2 jajka
2 szklanki
kwaśnej śmietany12%
2 budynie waniliowe
700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto.
Włożyć na 30 min.do lodówki .
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm
kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać
cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3
minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Pokrycie
150g cukru,
2 jajka, śmietana i budyń w proszku zmiksować. Ciasto wylepić tortownice i boki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć odsączony rabarbar, i na końcu wlać masę.
W
temperaturze 180 ° C piec przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz