"
Sezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam...
Składniki:
- 1 kg żeberek
- przyprawa do żeberek Marynata
- 5 łyżek octu winnego
- 6 - 7 oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki keczupu
- 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- pieprz
- sól
- papryka słodka lub chili
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć osuszyć przyprawić przyprawą do żeberek, odstawić pod przykryciem najlepiej na całą noc.
Przygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1,5 godziny).
Przygotować Marynatę
olej wymieszać z octem, miodem, keczupem i musztardą. Przyprawić szczyptą chili, solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na min. 30 minut.- Żeberka
smażyć na grillu do momentu, aż się ładnie zrumienią u mnie 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz