Od całkiem niedawna zaczął się sezon szparagowy, nie łatwo tego nie zauważyć zielone i białe "patyki" wystają na sklepowych półkach i warzywnych straganach. W związku z tym, że bardzo lubię lekkie zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam...
Skala smaku 10/9 zupa zabija pierwszy głód, mężczyźni na pewno się nie najedzą więc drugie danie jak najbardziej wskazane;) (pierogi leniwe czemu nie)
Zupę radzę dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na
sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek
szparagów.
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g białych szparagów
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki odcinamy główki, podobnie postępujemy z
ziemniakami. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę
cukru. Wrzucić główki szparagów, podgotować ok. 10min., po czym przełożyć do
zimnej wody. Odcedzić. Szparagi i
ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną
cebulę. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je
na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową. Na
koniec wrzucamy z blanszowane główki szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz