Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne.
Zródło "moje wypieki"
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej.
Formę o średnicy 23 cm- ja miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać
masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej
konsystencji).
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut.
Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko
sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Trufla czekoladowa z Bailey's:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru Bailey's
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć z
palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewnien czas
mieszając. Przestudzić. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub
do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (uważając, by masa
całkowicie nie zgęstniała).
Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier
puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia
objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze.
Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao- ja tego nie zrobiłam.
Kroić ostrym długim nożem, maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym
do sucha ściereczką. Za każdym razem nóż przecierać papierowym
ręczniczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz