Kiedy nie wiem co mam upiec po prostu robie mój ulubiony sernik. Oczywiście nie może być nudno tym razem z owocem ale nie w czystej postaci. Zrobienie musu brzoskwiniowego mogę nazwać fajnym nowym doświadczeniem kuchennym hm ale to zabrzmiało. Placek fajny ciekawy, zwarty mazisty dość ciężki. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień.
Źródło blog "babeczka.zuzka"
Spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
75 g roztopionego masła
Ciastka zmiksować na proszek za pomocą malaksera lub blendera, Dolać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26
cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć masę ciasteczkową,
uklepać, włożyć do lodówki.
800 g twarogu trzykrotniemielonego
1 szkl. cukru
1 op. budyniu waniliowego
4 cale jajka
4 łyżki gęstej śmietany najlepiej 18%
olejek waniliowy
puszka brzoskwiń
Wykonanie
Ser zmiksować z cukrem, budyniem, śmietaną, olejkiem waniliowym. Następnie dodać jajka miksując krótko.
Z brzoskwiń odłożyć cztery połówki, odsączyć i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę zmiksować na mus, odłożyć cztery łyżki, a resztę dodać do sera i wymieszać.
Masę serową delikatnie wylać na spód ciasteczkowy i delikatnie wykładać mus brzoskwiniowy i patyczkiem zrobić esy floresy, ósemki.Piec 150st., 1 godz. i 20 min. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz