- Czasami warto się trochę pomęczyć i zrobić ciasteczka z różnymi nadzieniami. Można zawijać je w ruloniki, łączyć rogami lub składać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam...
Składniki
Ciasto:
400 g masła ja użyłam śmietankowe
4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl jasnego piwa
Do nadzienia: - marmolada lub dżem ja użyłam powideł i dżemu truskawkowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Lukier:
- I. 3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody - II. 3 łyżki cukru pudru plus 1 płaska łyżeczka kakao
- 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
- 1.Masło z lodówki, mąkę , piwo - zagnieść, ciasto
owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. Po czasie wyjąć i odrywać po
kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około
3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałożyć na środku marmoladę lub pokrojoną w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i
zwinąć przeciwległe rogi (boki które będziemy sklejać lekko posmarować wodą- ciasto lepiej będzie się kleiło. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w
trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po
upieczeniu ostudzić.
Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien być lekko
lejący bardziej gęsty, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
Zimne ciasteczka polać lukrem. Ja biorę woreczek śniadaniowy i do jednego leje lukier biały do drugiego ciemny. Obcinam ciut rogi woreczka i polewam zygzakami ciasteczka.
- 1.Masło z lodówki, mąkę , piwo - zagnieść, ciasto
owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. Po czasie wyjąć i odrywać po
kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około
3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałożyć na środku marmoladę lub pokrojoną w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i
zwinąć przeciwległe rogi (boki które będziemy sklejać lekko posmarować wodą- ciasto lepiej będzie się kleiło. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w
trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po
upieczeniu ostudzić.
Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien być lekko
lejący bardziej gęsty, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
Zimne ciasteczka polać lukrem. Ja biorę woreczek śniadaniowy i do jednego leje lukier biały do drugiego ciemny. Obcinam ciut rogi woreczka i polewam zygzakami ciasteczka.
czwartek, 2 marca 2017
Piwoszki kruchutkie i pyszniutkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz