Babeczki idealne dla Nas Babeczek. Smak, który urzeka po pierwszym kęsie. Maślane, puszyste z cytrynowym kremem. Dla fanów kwaskowatych smaków choć nie jest on tak mocno wyczuwalny wręcz przełamuje idealnie słodycz ciasta. Zapraszam...
Inspiracja "Moje wypieki"
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na
jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do
gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok,
zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na
zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko
do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Puszysty krem cytrynowy:
- 150 g serka mascarpone lub ricotty
- 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny plus 1 łyżka cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki 30%/36%
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.
Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by
tekstura kremu była delikatniejsza.
Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
;)
Pyszne babeczki. Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńurocze:)
OdpowiedzUsuń