Skala smaku 10/10 można go przechowywać w lodówce spokojnie do 2 tyg. najlepiej w zamkniętym słoiku.
Składniki na 1,5 szklanki:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyparzyć, skórkę otrzeć na tarce.
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka,
żółtka i cukier - ja to robię mikserem, do połączenia.
Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas
mieszając - można przejść na rózgę kuchenną(bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i
sok z cytryny. Mieszać cały czas, gdyż łatwo się przypala, do zagotowania i lekkiego zgęstnienia kremu. Jeśli w
kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz