Takie są krokiety. Jak już się za nie biorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam...
Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również.
- przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam do mikrofali żeby środek był ciepły (można też do piekarnika).
Potrawa bierze udział w konkursie z Apetiną, polecam ten serek:)
- maka, 250 g(ok. 1,5 szkl.)
- woda 200 ml
- mleko 400 ml
- sol, szczypta
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Na farsz :
|

Patelnie , rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron.

FARSZ
Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej w zależności od potrzeby i smaku) i ketchup wymieszać doprawić do smaku. Na końcu zetrzeć po całej patelce sera żółtego. Wymieszać, wystudzić. Nakładać farsz na naleśnik, nie za dużo około jedna łyżka i zawijać jak na gołąbki. Panierować w jajku i bułce tartej. Część smażę, część mrożę wkładając w woreczki śniadaniowe. Podaje z ulubionym sosem u mnie czosnkowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz