Skala smaku 10/10 - smakują rewelacyjnie po obsmażeniu są wtedy delikatne i chrupiące jeśli je dłużej przytrzymacie na ogniu.
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 150 ml wody najlepiej gazowanej
- 1 jajko całe
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka roztopionego masła śmietankowego
- szczypta soli
- Nadzienie
- 300 g białego sera
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Dodatkowo
- masło śmietankowe do smażenia
-
- Ciasto
- Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem.
- Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło.
- Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę.
- Nadzienie
- ,
- Podawaj np z konfiturą lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz