Gdy mam ochotę na coś szybkiego do kawy zawsze najlepiej sprawdzają się muffinki. Tym razem wykorzystałam dostępne składniki w lodówce i wyszło całkiem smacznie. Zachęcam do zrobienia. Zapraszam...
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
1 jajko
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki:
jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia
składników (nie dłużej).
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do
muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek
foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25
min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
KREM
- 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki)
- 250 g serka ricotta lub mascarpone z lodówki
- 2 łyżki cukru pudru
Krem : Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie jednolity krem. Szprycujemy.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo często piekę muffinki czekoladowe i zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ co prawda nigdy nie dodaje żadnego kremu ale moja rodzinka uwielbia moje babeczki. Polecam ten przepis wszystkim!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńThe Emperor Casino - Shootercasino
OdpowiedzUsuńIf you want to enjoy our casino games online, play at The Emperor Casino. Play the best casino games right here or play 제왕카지노 at other casinos around the world