Żródło "Moje wypieki"
Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym.
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 225 g masła, zimnego
Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub formę do tarty o wym. 29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem.
Wszystkie
składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i
wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5
minut.
Nadzienie:
- 150 g masła
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g zmielonych migdałów
- 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy i ok 200g.
- 250 g świeżych malin/dałam borówki
- 50 g migdałów w płatkach
Podczas gdy spód się podpieka przygotować nadzienie.
Masło
rozpuścić w garnuszku, zdjąć z palnika i delikatnie przestudzić. Do miski włożyć jajka, migdały, cukier i zmiksować na
pastę. Powoli i stopniowo wlewać masło i zmiksować tylko do połączenia.
Dżem
wymieszać, by łatwiej go było rozsmarować, następnie rozsmarować go na
kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę dżemu poukładać maliny. Na
maliny wylać pastę migdałową, wyrównać. Posypać z wierzchu płatkami
migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote.
Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz