Ostatnie akcje znanych marketów proponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam...
Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams.
Składniki, 2 porcje:
500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)
2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)
2 cm imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka liści pietruszki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)
2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)
2 cm imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka liści pietruszki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego curry
odrobina chilli
3 łyżki sosu rybnego
odrobina chilli
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 puszka mleka kokosowego
garść szpinaku sałatkowego
sól
1 puszka mleka kokosowego
garść szpinaku sałatkowego
sól
Dodatkowo
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżka oleju
przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma
Przygotowanie:
przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania.
- Imbir, czosnek i cebulę obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę.
- Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę, chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować 10 minut - sos nieco zgęstnieje. Dodać groszek i gotować kolejne 3 minuty, następnie włożyć szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać.
- Fileta z kurczaka umyć,osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Podlać wodą i dusić ok. 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz