Ciasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym.
Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam...
Ciasto:
- 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 całe jajka
- 4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki tortowej
- 80 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże
świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy
olej, jajka roztrzepane i także wlewamy. Mąkę przesiewamy
bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy szczelnie folią i
zostawiamy na 2 godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy
chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż
powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej
papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich
odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy
do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz