Skala smaku 10/10 do pesto dodałam oregano, bardzo lubię te zioło, a że mam w doniczce na moim blacie więc jak znalazł.
Składniki:
proporcje są tak naprawdę na oko na jedną porcję
- makaron na spaghetti - ja użyłam pełnoziarnistego -ok. 150 gram -na oko
- duży pęczek świeżej bazylii
- kilka listków oregano - niekoniecznie
- 1 ząbek czosnku
- garść pestek dyni - można też użyć nerkowce
- kawałek sera
- oliwa z oliwek
- szczypta soli,pieprzu
- Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
Do blendera wkładamy bazylię, oregano oraz pestki dyni, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem.Gotowe pesto wykładamy na makaron. Można posypać żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz