Kolejny sernik, który mnie zachwycił, a będzie ich więcej, gdyż uwielbiam serniki i testowałam ich już dziesiątki. W związku z tym, że mamy wysyp cytrusów w okresie zimowym a także zapas kompotów w spiżarni postanowiłam połączyć te dwa fakty w serowej masie. Co tu dużo pisać wyszło pysznie. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 wiśnie najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki na spód:
180 g.paczki ciasteczek digestive lub innych owsianych
ok. 50g masła, rozpuszczonego
Ciastka
pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać łyżką. Masa powinna mieć
konsystencję mokrego piasku. Blaszkę o średnicy 23-30 cm lub tortownicę wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie wsypać masę ciasteczkową, wyłożyć nią
dno, ugniatając. Piec 6-10 minut w 150-160st.C aż boki się leciutko
zarumienią.
Składniki na masę serową:
1/2 szkl. soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
500g sera białego zmielonego
400g serka waniliowego, typu Danio
1,5 szkl. cukru
4 jajka
1 op. budyniu waniliowego
wiśnie z kompotu lub mrożone
Cukier wraz z jajkami lekko ubić w misce. Dodać sery i wymieszać ze sobą. Budyń rozrobić z sokiem z pomarańczy i wlać do masy wraz z skórką z
pomarańczy. Masę przelać na ciastkowy spód. Na wierzchu masy serowej poukładać owoce. Można posypać płatkami migdałów.
Piec ok. 1h w 160st.C. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na 40 minut.
Ja zwykle zostawiam sernik do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku,
ewentualnie po jakimś czasie uchylam delikatnie drzwiczki piekarnika.
Jak
już całkowicie ostygnie ozdobić roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem śmietany
kremówki.
2 łyżki śmietanki kremówki
50g. gorzkiej czekolady
Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz