Przepis "Moje wypieki"
Skala smaku 8/10
stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam również czekoladę mleczną. Zrobiłam na blaszce z podwójnej porcji.
- 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i
schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki:- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)
- 1 łyżka likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę
pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by
niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier
kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko
przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia
sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem.
Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Pyszny, próbowałam od samej autorki hehe, nie jestem za smakami kawowymi, a jednak polecam bo warty uwagi! :)
OdpowiedzUsuń