Stopień trudności prosty
Skala smaku 10/10 Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia.
Składniki na 16 ciasteczek:
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru brązowego
- 110 g masła śmietankowego
- 1 jajo
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy,
zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
rodzynki i mieszamy.
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Pamiętamy o
zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszkę
nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i
czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tuż po upieczeniu są miękkie. Najlepiej wyjąć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz