Stopień trudności prosty, robi się je naprawdę szybko tylko wałkuje wykrawa i lukruje, wychodzi ich naprawdę dużo więc proces lukrowania jest dość czasochłonny- tylko nie posypujcie cukrem pudrem efektu nie będzie
Skala smaku 10/10 Wzmagają uzależnienie
Dzięki G. za przepis
Ciasteczka półfrancuskie:
- 400g. mąki pszennej
1 kostka masła śmietankowe lub margaryna
1 żółtko
mały kubek śmietany 12% lub 18%
- Mąkę wsypuję do misy, dodaję masło, żółtko. Siekam dość długo do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę . Zagniatam. Ciasto przekładam do woreczka foliowego. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i kroję jak na chruściki. Układam na suchej blasze piekę przez 10 minut w temperaturze 190'C. Wyjmuję, studzę, lukruje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz