Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie
danie. Zapraszam…
Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi
Kurczak w cieście z jogurtu
Składniki
- 2 duże piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia pszenna i ziemniaczana
- olej do smażenia
Piersi pokroić na ok. 10-12 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do gyrosa.
W misce wymieszać jogurt z jajkiem i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w
misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno
wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim
tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po
kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy w
głębokim oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Wyjmujemy na papierowy
ręcznik.
Fajne
OdpowiedzUsuń