Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie.
Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki kakao
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka całe
Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji termoobieg.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do mokrych składników dodać powoli suche i miksować do połączenia składników mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę (lub formę do keksu) o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać wiśniami połączonymi z mąką - lekko powciskać je w ciasto- wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
alt="Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016">
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz