Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam...
Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;)
SKŁADNIKI:
- 300g pieczarek,
- 500g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 2 jajka,
- Bułka tarta
- Sól,
- Pieprz,
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu)
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy
na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna
odparować. Pieczarki studzimy.
Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę
obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1
łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę
mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i
wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i
kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na
złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny.
Ciekawy pomysł na zainteresowanie dzieci domowym obiadem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, dorosłym też się spodobają takie oponki :)
OdpowiedzUsuń